Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Κυπριακή ΑΟΖ: Σε Εni - Total το 6, στην ΕΝΙ το 8 και Exxon Mobil - Qatar το 10

Ανακοινώθηκαν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες στις οποίες θα δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν έρευνες σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανακοίνωσε πρίν από λίγο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το τεμάχιο 6 ανατίθεται στην κοινοπραξία ENI - Total, το τεμάχιο 8 ανατίθεται στην ιταλική ΕΝΙ και για το 10 επιλέχθηκε η κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum.


Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε τις κοινοπραξίες και τις εταιρείες για τα τρία τεμάχια έπειτα από τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς σχετικά για τη "μαχη" του τεμαχίου 10, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι υπήρξαν πολλές προτάσεις για το τεμάχιο 10, ενώ από από το ενδιαφέρον που κατεγράφη διαφαίνεται ότι έχει μεγάλες προοπτικές.

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση θα είναι επιτυχής νοουμένου ότι θα ληφθεί η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε σε υπογραφές των συμβολαίων ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει επιλαχόντας.

«Το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του.

Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου αλλά το γεγονός ότι λάβαμε αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα, μας αφήνουν συγκρατημένα αισιόδοξους».

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες υπέδειξε ο Υπουργός Ενέργειας, όπως είναι η απόσταση που θα διανύσουν οι δύο πλευρές στην διαπραγμάτευση, αλλά ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.
 kathimerini.com.cy
21/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin