Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Και τρίτο εισαγγελικό "όχι" στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Να μην εκδοθούν οι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί στην πατρίδα τους ζήτησε από το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και τρίτος εισαγγελικός λειτουργός.


Στην εισήγησή του προς τους ανώτατους δικαστές ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

"Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακομα και με νόμιμο τρόπο" ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και περιστοκή, αλλά και την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Μάλιστα αναφέρθηκε και σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του εφετείου Αθηνών το 1975.

Χαρακτηριστικά είπε ότι "Είναι η απόφαση με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα."

Ο αντιεισαγγελέας κάνει ειδική αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οπίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. "Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις όποιες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με ολα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδω ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;" αναρωτήθηκε.

Ο κ. Παντελής χαρακτηρίζει "μονόδρομο" την απόφαση του δικαστηρίου για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, που "ζητούν ασυλο για να γλυτώσουν τη ζωη τους". Πρόσθεσε ότι "δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ενα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι; ".
  capital.gr
13/1/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin