Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Πάπας Φραγκίσκος: Να αποφεύγεται ο λαϊκισμός που ωθεί τους λαούς να εκλέγουν «σωτήρες»

Κατά του «λαϊκισμού» που προκαλεί η κρίση και ωθεί τους λαούς να εκλέγουν «σωτήρες» και να περιστοιχίζονται από «συρματοπλέγματα» προειδοποίησε ο πάπας Φραγκίσκος.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποντίφικας σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Φυσικά οι κρίσεις προκαλούν φόβους, ανησυχίες», δήλωσε ο πάπας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για περισσότερο από μία ώρα στη Ρώμη την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιζόταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Για εμένα το τυπικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού είναι το 1933 στη Γερμανία», πρόσθεσε. «Η Γερμανία (…) αναζήτησε έναν ηγέτη, κάποιον που να της δώσει πίσω την ταυτότητά της και υπήρχε ένας τύπος που λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ και ο οποίος είπε “εγώ μπορώ, εγώ μπορώ”».

«Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε ο πάπας. «Εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του».

Οι άνθρωποι λένε ότι «αναζητάμε έναν σωτήρα που θα μας δώσει πίσω την ταυτότητά μας και θα μας προστατεύσει με τοίχους, με συρματοπλέγματα, με οτιδήποτε ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να μας κλέψουν την ταυτότητά μας», πρόσθεσε ο ποντίφικας. «Και αυτό είναι πολύ σοβαρό», εκτίμησε.

«Η περίπτωση της Γερμανίας είναι τυπική», εξήγησε ο Αργεντίνος πάπας. «Υπήρχε ένας λαός σε κρίση που αναζητούσε την ταυτότητά του και εμφανίστηκε αυτός ο χαρισματικός ηγέτης». «Έδωσε (στους Γερμανούς) μια διαστρεβλωμένη ταυτότητα και γνωρίζουμε πού οδήγησε αυτό».

Ο πάπας πάντως συνέστησε να αποφεύγονται οι βιαστικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Θα δούμε. Θα δούμε τι θα κάνει, και μετά θα το εκτιμήσουμε», είπε.
 [elzoni.gr]
23/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin