Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αύριο εκλέγεται ο διάδοχος του Martin Schulz - Επτά υποψήφιοι για την προεδρία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πρώτη του ολομέλεια για το 2017 στο Στρασβούργο, θα εκλέξει τον νέο του πρόεδρο, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
Μετά από μία τρίλεπτη παρουσίαση του κάθε υποψηφίου, την Τρίτη στις 9πμ (ώρα Γαλλίας), θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της μυστικής ψηφοφορίας.

 Ο απερχόμενος Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς θα προεδρεύσει των μυστικών ψηφοφοριών.

Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια, αλλά η θητεία του προέδρου, των 14 Αντιπροέδρων και των 5 Κοσμητόρων είναι δυόμισι χρόνια.

Κάθε ευρωβουλευτής που έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον του 5% του συνόλου των ευρωβουλευτών μπορεί να είναι υποψήφιος.

Μέχρι σήμερα, επτά ευρωβουλευτές έχουν δηλώσει επίσημα υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου: ο Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία), ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), η Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), ο Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), η Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), ο Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία) και ο Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία). Υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν και άλλοι ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία.

Η εκλογή του Προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν σε ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που προτιμούν και το ρίχνουν στην κάλπη, της οποίας την επίβλεψη έχουν οκτώ ψηφολέκτες, που επιλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών.

Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται. Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται.
 [imerisia.gr]
16/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin