Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα μέσα στις τέσσερις χώρες που τήρησαν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ο Καναδάς αύξησαν πέρυσι τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 3,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισεκ. δολάρια περισσότερα απ' ό,τι το 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς η συμμαχία προσπαθεί να βάλει τέλος σε χρόνια περικοπών.


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει με δριμύτητα τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας αυτόν τον μήνα πως τα μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να καταβάλλουν πλήρως τις οικονομικές συνεισφορές τους, αν και η περυσινή αύξηση αποτελεί μια ευρύτερη απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και στις ανησυχίες για τους μαχητικούς ισλαμιστές[?!].

"Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα... δεν είναι αρκετό", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως ο Τραμπ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία κινούνται προς τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανάται για την άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Η Γερμανία αυξάνει επίσης τη δαπάνη.

Ωστόσο το 2015 μόνο η Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Εσθονία τήρησαν τον στόχο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες.

"Η εικόνα εξακολουθεί να είναι μικτή, μερικοί σύμμαχοι εξακολουθούν πραγματικά να αγωνίζονται", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ όταν ερωτήθηκε για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στην Ιταλία, η οποία προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ, CAPITAL.GR
14/2/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin