Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Άνοιγμα του κεφαλαίου 24 για την Τουρκία, ζητά η μαλτέζικη προεδρία της ΕΕ

O Ζοζέφ Μουσκάτ, Πρωθυπουργός της Μάλτας, της χώρα που κατέχει σήμερα την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, απηύθυνε σήμερα έκκληση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο 24 με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.


Απευθυνόμενος σε ειδικό ακροατήριο σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής) στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο  το μέλλον της Ευρώπης, ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός δήλωσε πως συνέλαβε την ιδέα, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εξήγησε δε ότι "αν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ, και θα ήθελα να προσθέσω ότι έχουμε λόγους να μας ενδιαφέρει, γιατί να μην εμπλακούμε σε ουσιαστικές συζητήσεις με την Τουρκία για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον τομέα αυτό", τονίζοντας ότι "υπάρχει όμως μια ουσιώδης προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρώσει η τουρκική πλευρά, και είναι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ".

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε: "όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση με την Τουρκία το λιγότερο ευαίσθητη. Από τη μία πλευρά, η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί ακίνητη μπροστά σε μια απόπειρα πραξικοπήματος. Από την άλλη πλευρά, τμήμα της αντίδρασης  έγινε με βαρύ τρόπο. Είμαι ισχυρός υποστηρικτής της άποψης πως η ΕΕ αντιμετωπίζοντας όλα αυτά, θα πρέπει να εμπλακεί ακόμη περισσότερο με την Τουρκία. Πριν από λίγες μέρες είχα μια επίσκεψη από τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Όταν του έθεσα το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, ο ίδιος απάντησε ότι αν η ΕΕ  ανησυχεί τόσο πολύ γι `αυτό, θα πρέπει ακολούθως να συμφωνήσει να ανοίξει το κεφάλαιο που αφορά τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια. Ξέρετε τι; Νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Αν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ, και θα ήθελα να προσθέσω ότι έχουμε λόγους να μας ενδιαφέρει, γιατί να μην εμπλακούμε σε ουσιαστικές συζητήσεις με την Τουρκία για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον τομέα αυτό. Περιττό να πούμε ότι, υπάρχει μια ουσιώδης προϋπόθεση που πρέπει εκπληρώσει η τουρκική πλευρά και αυτή είναι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών. Έτσι, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, αλλά πρέπει να είμαστε γενναίοι για την επίτευξη προόδου ".
Πηγή: ΚΥΠΕ- riknews.com.cy
23/2/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin