Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Καθυστέρηση στην καθυστέρηση για την αξιολόγηση

Εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, καθώς η οικονομία δείχνει πλέον σαφή σημάδια κατάρρευσης.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συνδέονται με τη β’ αξιολόγηση.

«Από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων» ανέφερε ενδεικτικά ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος εστίασε και στις αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας - δανειστών, ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι υπάρχει «χάσμα» στον καθορισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Ερωτηθείς για το προσεχές Eurogroup, εκτίμησε ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι σύντομη, εκφράζοντας ωστόσο, την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, είναι πιθανή εντός του Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο «euro2day», τόνισε ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα κοστίσει σε όλους και όχι μόνο στην Ελλάδα.

«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να βρεθεί συμφωνία πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί» τονίζει ενδεικτικά, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο διολίσθησης στην αβεβαιότητα.

Χαιρετίζοντας την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και 2016, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και τους στόχους του 2017.

Όσον αφορά το 2018, παραδέχεται την ύπαρξη ενός μικρού κενού, το οποίο ωστόσο, κατά τον ίδιο, μπορεί να κλείσει «πολύ εύκολα».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι οι θεσμοί θα πρέπει να βρουν μία κοινή συνισταμένη ως προς τις προβλέψεις τους, καθώς δεν γίνεται να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από την ΕΕ και διαφορετικές από το ΔΝΤ.

«Οι θεσμοί πρέπει να συζητήσουν τις διαφορές τους στις προβλέψεις και ακολούθως τις αξιολογήσεις για το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τους στόχους του προγράμματος» αναφέρει, ενδεικτικά

Παράλληλα, καλεί τις ελληνικές αρχές να «ολοκληρώσουν την εφαρμογή όσων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν καθυστερήσει», παρότι διαπιστώνει αρκετή πρόοδο σ’ αυτόν τον τομέα.

Την ίδια ώρα, «αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Μια συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη ... με μια μικρή προσπάθεια απ' όλους τους μετέχοντες, μου φαίνεται εφικτή», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει τώρα ανάγκη να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
 elzoni.gr
17/2/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin