Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Βουλγαρία: Στο 33% το ποσοστό του νικητή των εκλογών Μπορίσοφ

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB της Βουλγαρίας κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με μικρό προβάδισμα, δίνοντάς του την ευκαιρία να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση μετά την παραίτηση του ηγέτη του Μπόικο Μπορίσοφ από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο, που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές.


Το GERB κέρδισε το 33% των ψήφων στις εκλογές, οι οποίες είναι οι τρίτες σε τέσσερα χρόνια, με τους σοσιαλιστές να έπονται με 27,2%, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.

Οι εκλογές εξελήφθησαν ως δοκιμασία της αφοσίωσης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας αποτελεί μέλος από το 2007, και της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί ιστορικούς πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Οι σοσιαλιστές, που είχαν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα κι εάν αυτό τάραζε τους Ευρωπαίους εταίρους τους, διπλασίασαν το μερίδιό τους στο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2014, αλλά απέτυχαν να φτάσουν το έντονα φιλοευρωπαϊκό GERB.

Εάν ο Μπορίσοφ επιτύχει να σχηματίσει νέο συνασπισμό, αναμένεται να διατηρήσει τη αυστηρή οικονομική πολιτική του, που υποστηρίζει τη σύνδεση του λεβ στο ευρώ.

Οι πολιτικοί αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι ότι τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση που θα μπορέσει να ξεριζώσει τη διάχυτη διαφθορά στη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν στον σχηματισμό σταθερής πλειοψηφίας που μπορεί να ακολουθήσει δυναμικές πολιτικές» είπε ο Ογκνιάν Μίντσεφ, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών στη Σόφια.

«Το πιθανότερο είναι να είναι εύθραυστη και ασταθής» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ – Reuters - zougla.gr
27/3/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin