Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

ΕΕ: Έλεγχοι ορυκτών από περιοχές συγκρούσεων

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που θα βάλει ένα τέλος στη χρηματοδότηση ενόπλων ομάδων και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του εμπορίου ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.


Ο κανονισμός θα υποχρεώσει όλους σχεδόν τους ευρωπαίους εισαγωγείς (εξαιρούνται οι μικροί εισαγωγείς) κασσίτερου, βολφράμιου, ταντάλιου και χρυσού να πραγματοποιούν ελέγχους της «δέουσας επιμέλειας» (due diligence) στους προμηθευτές τους.

«Ο νέος κανονισμός έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων που εμπλέκονται σε εμπόλεμες καταστάσεις. Το σύστημά μας, όμως, θα λειτουργήσει μόνο αν παραμένει ευέλικτο και αν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ενεργούν υπεύθυνα», δήλωσε ο εισηγητής Iuliu Winkler (ΕΛΚ, Ρουμανία)

Ο κανονισμός υιοθετήθηκε με 558 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 45 αποχές.

 Υποχρεωτικοί έλεγχοι για τους εισαγωγείς

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη της άτυπης συμφωνίας με το Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, οι ευρωβουλευτές έπεισαν τους ευρωπαίους υπουργούς ότι οι έλεγχοι για τη «δέουσα επιμέλεια», σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, θα πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί για τους περισσότερους εισαγωγείς κασσίτερου, βολφράμιου, ταντάλιου και χρυσού που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και περιοχές υψηλού κινδύνου. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο είχαν αρχικώς προτείνει τη διενέργεια εθελοντικών μόνο ελέγχων. Οι αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους νέους κανόνες.

 Οι μικροί εισαγωγείς, όπως οι οδοντίατροι και οι κοσμηματοπώλες, που αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών εισαγωγών, θα εξαιρεθούν από το νέο κανονισμό, προκειμένου να μην υπάρξουν παράλογες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.
   elzoni.gr
20/3/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin