Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Ακιντζί: Αλλάξτε την απόφαση για το «ενωτικό δημοψήφισμα» και ξαναμιλάμε

Στην «διόρθωση του λάθους» της Κυπριακής βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 επιμένει ο Μουσταφά Ακιντζί για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όπως είπε «αποδέχθηκαν ακόμα και με μισή καρδιά το λάθος που έγινε και εμείς τους λέμε διορθώστε το και την επομένη θα είμαι στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από το Πακιστάν, είπε πως θέλει να απαντήσει σε ερωτήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στον ίδιο όπως το: «Να αλλάξουμε την ιστορία;».  Όπως είπε «δεν μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε την ιστορία, ούτε εμείς είχαμε τέτοια απαίτηση και ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε. Αλλά ενώ χτίζουμε το μέλλον μας μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη στην ιστορία μας».

Επανέλαβε ότι η Ένωση ήταν «η μάνα των κακών» και ο κύριος λόγος για τα γεγονότα το 1963 και το 1974, διερωτώμενος πώς μπορεί να θεωρούν οι Ελληνοκύπριοι ότι το να γιορτάζεται κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για το μέλλον της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την ιστορία αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με μια κουλτούρα ειρήνης, πρόσθεσε.

Γιατί, είπε, το σημαντικό είναι φτιάξεις το χαρμάνι με την κουλτούρα ειρήνης για μια νέα ζωή, η οποία θα κάνει βιώσιμο και θα διαφυλάξει αυτό που τα έγγραφα μιας πιθανής συμφωνίας θα αναγράφουν. «Αυτό» είπε «είτε δυσκολεύονται να το καταλάβουν είτε δεν το καταλαβαίνουν. Εδώ στόχος δεν είναι μόνο να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, αλλά να μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα να είναι βιώσιμο και να μπορεί να συνεχιστεί».

Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους προνόμια παρά το ότι είναι μειονότητα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι καταδικάζει με ισχυρό τρόπο αυτή τη δήλωση. Είναι οι Ελληνοκύπριοι, ανέφερε, που από το 1963 εξαφάνισαν το πραγματικό προνόμιο του συνεταίρου που είχε ο τουρκοκυπριακός «λαός» στην Κυπριακή Δημοκρατία, με το πρόσχημα του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ κράτους, σφετερίστηκαν αυτό το δικαίωμα του κοινού εταίρου των Τουρκοκυπρίων και από το 2004 στην ΕΕ χρησιμοποιούν μόνοι τους την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι το πραγματικό προνόμιο, εάν είναι προνόμιο».

Εμείς δεν θέλουμε προνόμια, θέλουμε πολιτική ισότητα, συνέχισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, λέγοντας ότι στα ομοσπονδιακά συστήματα η πολιτική ισότητα δεν είναι προνόμιο αλλά μια ανυποχώρητη αρχή. Και η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα ούτε και οι Τουρκοκύπριοι μιλώντας για ομοσπονδία ζήτησαν σε κάθε ομοσπονδιακό όργανο αριθμητική ισότητα.
 protothema.gr
3/3/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin