Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ανοίγει εκ νέου τη διαδικασία παρακολούθησης για την Τουρκία

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία παρακολούθησης για την Τουρκία.


Προηγήθηκε το πρωί έντονη συζήτηση στην εαρινή Σύνοδο, στο Στρασβούργο, αναφορικά με τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, με τα μέλη της ΚΣΣΕ να εμφανίζονται μοιρασμένοι για το κατά πόσο πρέπει να εισαχθεί η διαδικασία παρακολούθησης για την Άγκυρα.

Τα μέλη της ΚΣΣΕ κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του σχεδίου ψηφίσματος που ετοιμάστηκε στη βάση έκθεσης, την οποία συνέγραψαν η Ingebjørg Godskesen (Νορβηγία, Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών) και η Marianne Mikko (Εσθονία, Ομάδα Σοσιαλιστών).

Στην έκθεσή τους, οι εισηγήτριες προτείνουν η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΣτΕ να παροτρύνει την Τουρκία να λάβει έκτακτα μέτρα, περιλαμβανομένης της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απελευθέρωσης βουλευτών και δημοσιογράφων. Επιπλέον, προτείνει όπως η Συνέλευση ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία παρακολούθησης, ώστε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές και όλες τις δυνάμεις στη χώρα.

Η έκθεση επίσης εκφράζει την ανησυχία της Επιτροπής Παρακολούθησης σε σχέση με τον εγκλεισμό βουλευτών και δημοσιογράφων, τις επανειλημμένες παραβιάσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και την κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.

Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για τις συνταγματικές αλλαγές, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διάκριση των εξουσιών,  την ύπαρξη ελέγχων, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου 2017.
  Πηγή: ΚΥΠΕ, riknews.com.cy
 25/4/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin