Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Κύπρος: Προχωρούν κανονικά οι σχεδιασμοί για έρευνες στην ΑΟΖ

Προχωρούν κανονικά οι σχεδιασμοί των μεγάλων εταιριών για έρευνες στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, παρά τις προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας.


Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας ύστερα από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, υπέδειξε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, είναι συνηθισμένες να εργάζονται διεθνώς, σε περιοχές έντασης. Επεσήμανε ότι για να διενεργηθεί μια γεώτρηση, απαιτείται συνεργασία πολλών οργανισμών και η ενοικίαση πανάκριβων γεωτρύπανων.

Η εταιρία ΤΟΤΑΛ αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ η ΕΝΙ τέλος του 2017 αρχές του 2018. Ο Υπουργός Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΦΑ ετοίμασε μελέτη για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 Θα προκηρυχθούν δύο διαγωνισμοί, ο πρώτος για υποδομές στην ξηρά και ο δεύτερος για εγκατάσταση πλωτής μονάδας από-υγροποίησης φυσικού αερίου.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα έργα πριν το 2020 και η όλη διαδικασία εγκατάστασης αναμένεται να κρατήσει γύρω στους 18 μήνες.
 Θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του BOT δηλαδή αυτοχρηματοδότησης.
 Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι παραμένει προτεραιότητα η δημιουργία τερματικού.

Ήδη χωροθετήθηκε ο χώρος εγκατάστασης, πέντε τρένων, πέντε σειρών υγροποίησης, στην περιοχή Βασιλικού. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν είπε, από τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα εντοπιστούν.
  riknews.com.cy
9/5/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin