Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Κλείνει την πόρτα η Τουρκία στο Κυπριακό

Ελάχιστα είναι πλέον τα περιθώρια απεμπλοκής από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό μετά τις τοποθετήσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο.


Η Αγκυρα στην παρούσα φάση, σημειώνει ο Φιλελεύθερος, δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια καλής θέλησης που θα υποβοηθά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.


  • Ο Μ.Τσαβούσογλου επανέλαβε τις αξιώσεις για συνέχιση της παρουσίας τουρκικού στρατού ακόμα και μετά τη λύση του Κυπριακού, καθώς επίσης για διατήρηση των τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων.


Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει την απροθυμία της να προσέλθει σε μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, στην οποία στρέφονται το τελευταίο διάστημα και οι προσπάθειες του ειδικού αντιπρόσωπου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα.

Η αποκάλυψη των τουρκικών θέσεων γύρω από το θέμα της διάσκεψης εκτιμάται ότι γίνεται μετά την κατάθεση της πρότασης από τον Νίκο Αναστασιάδη η οποία, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, βρίσκει ανταπόκριση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση γύρω από το θέμα της πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης. Όπως αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, ενώ την ίδια ώρα τορπιλίζει τις προϋποθέσεις προόδου με τις προκλητικές θέσεις για παραμονή τουρκικού στρατού και εγγυήσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στις αναφορές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του εξηγούν ακριβώς γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό» ανέφερε στον «Φ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η συνέντευξη και τα όσα αναφέρονται σε αυτή εξηγούν επίσης την αμηχανία της τουρκικής πλευράς στην πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι και η μοναδική η οποία εάν υιοθετηθεί μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει το αδιέξοδο στην παρούσα διαδικασία» πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, στην οποία να προνοούνται είτε τουρκικές είτε άλλες στρατιωτικές εγγυήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις έμμεσες απειλές του κ. Τσαβούσογλου γύρω από το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα εμπλακεί στο παιχνίδι των επικοινωνιακών αμφισβητήσεων της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικοί κύκλοι αξιολογώντας τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου, επισήμαναν ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Τουρκία δεν θεωρεί κατάλληλη τη χρονική συγκυρία για να προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις καλής θέλησης στο Κυπριακό. Αυτό εξαιτίας της εχθρικής στάσης που διατηρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες εναντίον της, γεγονός που δεν αφήνει πολλές προσδοκίες για αποκόμιση οποιουδήποτε κέρδους, σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό άφησε να εννοηθεί και ο Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους. Όπως διαφάνηκε, επειδή η Τουρκία δεν προσδοκά να έχει οποιοδήποτε όφελος, το Κυπριακό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
   [in.gr]
22/5/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin