Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Προκλητικό διάβημα της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνα διεθνώς πως είναι παράνομες οι έρευνες της Κυπριακης Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και διεκδικεί ως δικό της μέρος από το θαλάσσιο τεμάχιο 6.


Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κυκλοφόρησε σε όλα τα μέλη του Σώματος, με την οποία ισχυρίζεται πως ''η αδειοδότηση που έγινε για το τεμάχιο 6, στις 6 Απριλίου, δεν έχει νομική επίδραση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, σε σχέση με σκοπούς ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών της πηγών''.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποίαν ονομάζει ως ελληνοκυπριακή διοίκηση, πως προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες.

Σημειώνει στην επιστολή του και πως η Τουρκία θα προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά και απευθύνεται ευθέως στους ενεργειακούς κολοσούς που αδειοδοτήθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι ''η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν μή εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης, στην υφαλοκρηπίδα της, όπως προειδοποπίησε, τόνισε, και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε πρόσφατες ανακοινώσεις του''.

Η επιστολή Σινιρλίογλου στάληκε στις 12 Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης και των υπογραφών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και εταιρειών. Για το τεμάχιο 6, τα δικαιώματα ερευνών κέρδισε η κοινοπραξία ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ.
  riknews.com.cy
2/5/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin