Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Νέο σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία: Αρνείται να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τέμερ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αψηφώντας τον νέο πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι καταγγελίες πως συζητούσε τη δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας, προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του.
Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνησή του προωθεί στο Κογκρέσο, ενώ προκάλεσαν πανικό στο χρηματιστήριο (-10%) και ώθησαν σε μεγάλη πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος (-5,46%) έναντι του δολαρίου.

Ο Τέμερ διέψευσε πως είπε σε κοινοβουλευτικούς συμμάχους του πως δεν θα επιτρέψει να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Ακύρωσε όλες τις υποχρεώσεις του για σήμερα για να αντιμετωπίσει την κρίση και σχεδιάζει να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Βραζιλιάνους εντός της ημέρας, δήλωσαν συνεργάτες του.

Η εφημερίδα O Globo έγραψε χθες βράδυ ότι ο Τέμερ συναντήθηκε τον Μάρτιο με τον Ζοέζλεϊ Μπατσίστα, τον πρόεδρο της εταιρείας εμπορίας κρεάτων JBS, η οποία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα 13 χρόνια της διακυβέρνησης του Κόμματος Εργαζομένων (PT), χάρη κυρίως σε χαμηλότοκα δάνεια από την εθνική αναπτυξιακή τράπεζα της Βραζιλίας, και του ζήτησε περίπου 640.000 δολάρια.

Ο Μπατσίστα ηχογράφησε τη συνομιλία, κατά την οποία ο Τέμερ και ο ίδιος συζήτησαν τη δωροδοκία του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Βουλής, του Εδουάρδου Κούνια του κόμματος PMDB, προκειμένου να μην καταθέσει για τη διαφθορά. Δεν είναι σαφές για ποιο ακριβώς πράγμα θα πληρωνόταν για να παραμείνει σιωπηλός ο Κούνια.
   [imerisia.gr]
18/5/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin