Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΟΗΕ κατηγορεί Ισραήλ για πρακτικές στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Οι «πολιτικές» και οι «πρακτικές» της κατοχής που εφαρμόζει εδώ και 50 χρόνια το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι η βασική αιτία των ανθρωπιστικών αναγκών των κατοίκων τους, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του, καταλογίζοντας ευθύνες και στην ισλαμιστική Χαμάς.


«Η πηγή της κρίσης στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη βρίσκεται στην έλλειψη προστασίας για τους Παλαιστίνιους άμαχους», εκτίμησε ο Ντέιβιντ Κάρντεν, διευθυντής στα Παλαιστινιακά Εδάφη του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (Ocha).

Και αυτό «λόγω της βίας, του εκτοπισμού, των περιορισμών στην πρόσβαση σε υπηρεσίες και έσοδα, αλλά και άλλων παραβιάσεων των δικαιωμάτων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι δυσανάλογες για τους πιο ευάλωτους, κυρίως τα παιδιά», συνέχισε ο ίδιος με την ευκαιρία της 50ής επετείου από τον πόλεμο των Έξι Ημερών.

Στη Δυτική Όχθη το 2016 ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων εξαιτίας της κατεδάφισης των κατοικιών τους από τις ισραηλινές αρχές έφτασε «σε επίπεδα ρεκόρ από το 2009», με «1.601 ανθρώπους εκτοπισμένους, εκ των οποίων 759 παιδιά».

Την ίδια χρονιά οι ισραηλινές αρχές κατέστρεψαν ή κατέσχεσαν 300 οικήματα τα οποία είχαν κατασκευαστεί χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. «Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 730.000 δολάρια», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

Το Ocha, εξάλλου, κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2016 στη Δυτική Όχθη «572 εμπόδια στην κυκλοφορία και την κίνηση» των Παλαιστινίων, χωρίς να προσμετρώνται «τα 110 εμπόδια που έχουν αναπτυχθεί στην μοναδική περιοχή στη Χεβρώνα που ελέγχει το Ισραήλ».

Η ανθρωπιστική κρίση πλήττει επίσης και τη Λωρίδα της Γάζας, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι ένα από τα πιο αυξημένα στον κόσμο κυρίως εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και 10 χρόνια.

Το 2016 εξαιτίας του αποκλεισμού «κατέστη δύσκολη η είσοδος και η έξοδος προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα, με το 31% των αιτημάτων εισόδου ή εξόδου να απορρίπτεται από το Ισραήλ», επισημαίνει το Ocha.

Οι περιορισμοί που επιβάλλει το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, «επίσης εμποδίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Τέλος, η αντιπαλότητα μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής που βρίσκεται στην εξουσία στη Δυτική Όχθη και τη Χαμάς στη Γάζα είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την κρίση.
  elzoni.gr
1/6/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin