Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Ο Τραμπ πουλάει όπλα στην Ταϊβάν προκαλώντας δυσφορία στην Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να πουλήσουν στην Ταϊβάν όπλα αξίας 1,42 δις δολαρίων (1,24 δις ευρώ), την πρώτη πώληση τέτοιας κλίμακας υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και μια κίνηση που εκνεύρισε την Κίνα, στη βοήθεια της οποίας βασίζεται ο Τραμπ για να ελέγξει τη Βόρεια Κορέα.


Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ), Χέδερ Νάουερτ, είπε σε δημιοσιογράφους ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για τις επτά προτεινόμενες πωλήσεις χθες, ανακοινώνοντας και τη συνολική αξίας της πώλησης.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον, αντιδρώντας είπε χθες σε κοινωνική εκδήλωση ότι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και η επιβολή κυρώσεων εναντίον ορισμένων κινεζικών εταιρειών θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, και αντιβαίνουν το πνεύμα της συνόδου κορυφής τον Απρίλιο στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πακέτο πώλησης περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για προειδοποιητικό ραντάρ, πυραύλους υψηλών ταχυτήτων που ανιχνεύουν την εκπομπή σημάτων ραντάρ, τορπίλες, και ανταλλακτικά πυραύλων.

Η Νάουερτ τόνισε ότι η πωλήσεις αποδεικνύουν την αμερικανική "υποστήριξη της ικανότητας της Ταϊβάν να διατηρήσει την ικανότητα αυτοάμυνάς της", αλλά ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ της "μίας Κίνας", η οποία αναγνωρίζει το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι.

Η πώληση θα είναι η πρώτη στην Ταϊβάν μετά τον Δεκέμβριου του 2015, και απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου.
  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, zougla.gr
30/6/17
-Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin