Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας μετά από την κατάρριψη συριακού αεροπλάνου

Ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας πυροδότησε η κατάρριψη από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ενός συριακού πολεμικού αεροπλάνου κοντά στη Ράκα. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ το αεροπλάνο κατερρίφθη διότι έριχνε βόμβες κοντά [!] σε δυνάμεις του αμερικανικού στρατιωτικού συνασπισμού που βρίσκονταν στο έδαφος.


Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον προβαίνει σε τέτοια ενέργεια στον πολυετή εμφύλιο της χώρας. Είναι επίσης και η πρώτη φορά από τον Μάΐο του 1999 που η αεροπορία των ΗΠΑ καταρρίπτει επανδρωμένο αεροπλάνο.

Η Ρωσία, πιστός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανακοίνωσε ότι θα θεωρήσει αεροσκάφη της αμερικανικής συμμαχίας που πετούν δυτικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία ως πιθανούς στόχους και θα τα παρακολουθήσει με πυραυλικά συστήματα και μαχητικά. Δεν δήλωσε ωστόσο ρητά ότι θα τα καταρρίψει.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει άμεσα μια συμφωνία ασφάλειας αέρος στη Συρία με την Ουάσιγκτον, η οποία αποσκοπούσε στην αποφυγή εναέριων συγκρούσεων και επικίνδυνων επεισοδίων. Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τη συμφωνία γιατί δεν την ενημέρωσαν για την απόφαση να καταρρίψει το συριακό αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στον αέρα και ρωσικά αεροπλάνα την ίδια στιγμή.

Η Ουάσιγκτον απάντησε ότι θα «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας». «Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των πολλών πλευρών που επιχειρούν στην περιοχή αυτή δεν βοηθούν κανέναν. Και το συριακό καθεστώς καθώς και άλλοι στο καθεστώς πρέπει να καταλάβουν ότι θα διατηρήσουμε το δικαίωμα αυτοάμυνας, των συμμαχικών δυνάμεων που συντάσσονται εναντίον του ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι επανατοποθετεί τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία για να προστατεύσει την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που στοχεύουν το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πάντως ότι θα εργαστεί ώστε να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία παρά τις εντάσεις, ενώ η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να αποκατασταθεί μια γραμμή επικοινωνίας αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα στη Συρία.

Το κεντρικό αρχηγείο των ΗΠΑ στη Συρία εξέδωσε μια δήλωση στην οποία ανακοινώνει ότι η κατάρριψη του συριακού αεροπλάνου αποτελούσε «συλλογική αυτοάμυνα» και ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε έρθει σε επαφή με  Ρώσους αξιωματούχους τηλεφωνικά για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 20/6/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin