Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Κυπριακό: Έκκληση Γκουτέρες να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις

Έκκληση προς κάθε πλευρά να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με δημιουργικό πνεύμα απηύθυνε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για τα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, την Παρασκευή.


Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», καλώντας τους συμμετέχοντες «να αδράξουν την ευκαιρία και να φθάσουν σε μία ολοκληρωτική διευθέτηση του Κυπριακού».

 Ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφερόμενος στα κεφάλαια Ασφάλειας και την Εγγυήσεων σημείωσε ότι έχουν ζωτική σημασία για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης. «Οι συζητήσεις τις τελευταίες μέρες έδειξαν ότι υπάρχει δέσμευση να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της άλλης» πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι παρατηρείται «αργή πρόοδος» στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά και σημείωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχουν ακόμη επιλυθεί κάποια ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα. 

Ερωτηθείς ποια θα μπορούσε να είναι η προθεσμία για λύση στο Κυπριακό ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι «εάν θέταμε μια προθεσμία, θα βοηθούσαμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μην λυθεί το πρόβλημα».

  • Ικανοποιημένοι Κοτζιάς - Αναστασιάδης με την παρέμβαση Γκουτέρες

Νωρίτερα, ικανοποιημένος εμφανίστηκε τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, μετά το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης όλων των πλευρών υπό την προεδρία του κ. Γκουτέρες, ο κ. Κοτζιάς είπε πως η παρουσία του γ,γ, του ΟΗΕ ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη, καθώς, όπως ανέφερε, ταξινόμησε τα ζητήματα. «Κουβεντιάσαμε τρόπους με τους οποίους θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα - κλειδιά, που αναφέρονται στις δύο συνθήκες Ασφάλειας και Εγγυήσεων, και ο στόχος, όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος, είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συζήτηση «δημιουργική, που επιτρέπει εξόδους από τα αδιέξοδα».

Ανοίγοντας τη σημερινή Διάσκεψη για το Κυπριακό ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε λόγο για «καλύτερη στιγμή για λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στους ηγέτες, είπε: «Πετύχατε πολλά, τώρα είναι η ώρα για πολιτική θέληση και να επιδείξετε πολιτική ικανότητα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ
 30/6/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin