Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Καβγάς από δύο καταπατητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Νετανιάου  Ερντογάν
Νέα μεγάλη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχει προκληθεί λόγω των επιθετικών ανακοινώσεων που εκδόθηκαν και από τα δύο μέρη μετά τα γεγονότα στο τέμενος al-Aqsa της Ιερουσαλήμ. «Είσαι υποκριτής» απάντησε ο Νετανιάου στον Ερντογάν. «Πέρασε ανεπιστρεπτί η οθωμανική αυτοκρατορία» πρόσθεσε.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή νομοσχέδιο που προωθείται στο Κνέσετ (ισραηλινό κοινοβούλιο) επιτέθηκε κατά του Ισραήλ. Διεμήνυσε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να σιγήσει το πρωινό κάλεσμα των πιστών για προσευχή στην Ιερουσαλήμ». Ο Ερντογάν υποστήριξε πως «ένα σχέδιο νόμου που θεσπίζει απαγόρευση του πρωινού καλέσματος για προσευχή στα τζαμιά της Ιερουσαλήμ είναι υπό ψήφιση στο ισραηλινό κοινοβούλιο», τονίζοντας πως «ακόμη και το γεγονός ότι ένα τέτοιο ζήτημα μπαίνει στην ατζέντα είναι ντροπιαστικό».

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει «να επιβληθεί η σιωπή σ’ όσους προσεύχονται» στην Ιερουσαλήμ. Απευθυνόμενος προς το Ισραήλ, το κάλεσε να απαντήσει: «Γιατί φοβάστε την ελευθερία της πίστης, εάν πιστεύετε στη δική σας θρησκεία, εάν πιστεύετε στη θρησκεία σας, γιατί φοβάστε τον ήχο των δικών μας προσευχών;».

Άμεση ήταν η απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταδίκασε τη δήλωση Νετανιάου ως «αλαζονική», κλιμακώνοντας τη διαμάχη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Hüseyin Müftüoğlu δήλωσε χθες πως «η ευθύνη του Ισραήλ είναι να αποκαταστήσει το status quo στο Al-Haram Al-Sharif και να άρει τους περιορισμούς στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων».

«Eπί οθωμανική εποχής οι πιστοί από διαφορετικές θρησκείες απολάμβαναν θρησκευτική ελευθερία και ειρηνική συνύπαρξη» τόνισε, προσθέτοντας πως «στη σημερινή Δημοκρατία της Τουρκίας, η ελευθερία της πίστης και της άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων είναι εγγυημένη από το κράτος».

«Καθώς η ισραηλινή κατοχή στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα συμπληρώνει 50 χρόνια, είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες να παραμερισθεί το γεγονός ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενη δεν συνεισφέρουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, ούτε και στην επίλυση της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστίνιων» κατέληξε.
   zougla.gr
27/7/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin