Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Το ΔΝΤ αναβάλει την έξοδο στις αγορές λόγω... χρέους

Το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισμαστικό Ταμείο είναι πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει την έξοδο της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι είναι πιθανό ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα γίνει το 2018.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται τρεις ανώνυμες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε προς ώρας την έκδοση του ομολόγου λόγω του ανώτατου ορίου χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ.

Το ανώτατο όριο του χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ είναι τέτοιο, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρι να αποπληρώσει κάποιο από αυτό που χρωστάει, που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου όταν θα πληρώσει άλλα 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΚΤ.

Μία από τις πηγές, ωστόσο, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι ακόμη και μετά την πληρωμή προς την ΕΚΤ, το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας δύσκολη την έκδοση νέων ομολόγων.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs αναλύοντας τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σχολιάζει ότι έπειτα από μήνες οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε κατευνασμό αντί για λύση.

Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επαναβεβαίωνε προηγούμενες δεσμεύσεις για ενεργοποίηση ελάφρυνσης χρέους, όταν λήξει το πρόγραμμα το 2018, αλλά δεν περιελάμβανε συμφωνία για τις λεπτομέρειες των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνει η ανάλυση.

Επιπλέον, αναφέρει η Goldman Sachs, το Εurogroup διατήρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% στη συνέχεια. Το ΔΝΤ αντιτίθεται σε τέτοιους στόχους τους οποίους θεωρεί μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς και αρνείται να παρέχει χρηματοδότηση για το τρέχον πρόγραμμα μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, που χαρακτηρίζει συμβολική την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ μόνο όταν συμφωνηθεί με σαφήνεια η ελάφρυνση χρέους.

«Η συμφωνία θέτει την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο ελληνικό δράμα χρέους. Οι πλευρές θα διαπραγματευτούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους πιθανότατα παράλληλα με ένα τέταρτο μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», εκτιμά η Goldman Sachs και συμπληρώνει ότι στο μεσοδιάστημα η έλλειψη συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους κάνει λιγότερο πιθανή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία- όπως σημειώνει- θα εξετάσει αυτό το ζήτημα στα μέσα του 2018.

«Δεδομένου ότι περιμένουμε η ΕΚΤ να ξεκινήσει συρρίκνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιανουάριο του 2018 και ότι η σαφήνεια για την ελάφρυνση χρέους θα προκύψει μόνο στα μέσα του 2018, φαίνεται απίθανο να μπει σύντομα η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και ίσως όχι πριν από τη μείωση των αγορών ενεργητικού καθιστώντας περιττό το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στο QE», καταλήγει η Goldman Sachs.
 elzoni.gr
20/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin