Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Ιράν: Σοβαροί Κίνδυνοι Από την Κατασκευή Νέων Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων στην Τουρκία

«Επικίνδυνη για το μέλλον της περιοχής» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί την κατασκευή ακόμη περισσότερων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Τουρκία.


Η συγκράτηση των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη από τα τουρκικά φράγματα προξενεί ξηρασία και επέκταση της ερημοποίησης, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι αμμοθύελλες που σαρώνουν όλη την περιοχή.

«Πολλές δραστηριότητες τέτοιου είδους πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Ροχανί, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο με θέμα τις αμμοθύελλες που έγινε στην Τεχεράνη. «Η κατασκευή φραγμάτων χωρίς επαρκείς μελέτες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της περιοχής», τόνισε.

Η Τουρκία έχει κατασκευάσει 19 φράγματα σε Τίγρη και Ευφράτη ποτάμια και σχεδιάζει την κατασκευή επιπλέον τριών. Το μεγαλύτερο υπό κατασκευή είναι το φράγμα Ιλισού στον ποταμό Τίγρη, στην επαρχία Μπατμάν. Μετά την ολοκλήρωσή του, το φράγμα υπολογίζεται ότι θα συγκρατεί 10,4 δισ. κυβικά μέτρα νερού. Ο ταμιευτήρας του φράγματος Ατατούρκ, στον Ευφράτη, γέμισε το 1992 με 48 δισ. κυβικά νερού.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ιράν ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να μεσολαβήσει ώστε να φέρει σε επαφή τις χώρες της περιοχής και να συζητήσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών ροών.

Και η Τεχεράνη, πάντως, επικρίνεται ότι έχει ευθύνες, με την κατασκευή φραγμάτων στους δικούς της παραποτάμους του Τίγρη. Ένα τέτοιο φράγμα, το φράγμα του Δαρείου στον παραπόταμο Σιρβάν (Ντιγιάλα), θα λειτουργήσει το 2018, περιορίζοντας τη ροή υδάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ως μέσο πίεσης προς τους κουρδικούς πληθυσμούς.

Η ιρανική επαρχία που υποφέρει περισσότερο από τις αμμοθύελλες είναι το Κουζεστάν, στον Περσικό Κόλπο, κοντά στα αποξηραμένα έλη των εκβολών του Τίγρη και του Ευφράτη. Η αποξήρανση, που ενέτεινε την ερημοποίηση, ήταν μια πολιτική επιλογή του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.
 [energia.gr]
4/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin