Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Κύπρος: Συνεχίζουν οι αντιπαραθέσεις για το έγγραφο Γκουτέρες

αντιπαραθέσεις για το έγγραφο Γκουτέρες
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε αποκάλυψη στο ΡΙΚ του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες για την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης δόθηκε μία ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της έκτης Ιουλίου.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι αμέσως μετά, το έγγραφο κοινο-ποιήθηκε στον διαπραγματευτή και σε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ ενημερώθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να γίνει εκτενής συζήτηση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε, ότι η Κύπρος χρειάζεται υπεύθυνη δουλειά επισημαίνει ο ΔΗΣΥ, και όχι όπως αναφέρει πολιτικούς θορύβους. Δήλωσε ότι αυτοί που λένε ότι η μόνη τους έγνοια είναι το Κυπριακό, επιχειρούν να υποσκάψουν τον Πρόεδρο και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το Κυπριακό για τις προεδρικές εκλογές.

Το εκλογικό επιτελείο, Σταύρου Μαλά κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι απέτυχε να αξιοποιήσει το έγγραφο του Αντόνιο Γκουτέρες και ότι χάθηκε στην υποτι-θέμενη ένταση της στιγμής. Πρέπει, προσθέτει, να μάθει ο Πρόεδρος να διαπραγματεύεται με ηρεμία σε κρίσιμες διασκέψεις για το μέλλον του λαού.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου διερωτάται γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επέμενε στη συζήτηση, αφού το έγγραφο αφορούσε την εφαρμογή της λύσης και την κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Διερωτάται, επίσης, γιατί ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο του εγγράφου και κατά πόσον ήθελε να το αποκρύψει. Το ΑΚΕΛ επιμένει να κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το Κράν Μοντανά για προεκλογικούς λόγους, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Και αυτό, πρόσθεσε, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην εθνική υπόθεση της Κύπρου και την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν πυρετό διαβουλεύσεων στην έδρα του ΟΗΕ, προωθώντας τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αφορμή το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι επιλεκτική και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συμπεριφορά του, υπονομεύει το θεσμό και τον πραγματικό ρόλο τον οποίο πρέπει να διαδραματίζει το σώμα.

Διαφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και όσους εισηγούνται συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν, εξέφρασε ο υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Λιλλήκας. Κάτι τέτοιο, αναφέρει, θα οδηγήσει σε τουρκική λύση, αφού θα θεωρηθούν κεκτημένο οι υποχωρήσεις, όπως είπε, του Προέδρου Αναστασιάδη, είτε θα υπάρξει αδιέξοδο το οποίο θα αποτελέσει ταφόπλακα για το Κυπριακό.

Οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι οι αναφορές του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ, περί υπόσκαψης της δουλειάς του Προέδρου, βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα την οποία αντιλαμβάνεται ο κυπριακός λαός.

Το ΕΛΑΜ, διερωτάται εάν ο Πρόδρομος Προδρόμου θεωρεί υπεύθυνη δουλειά την αποδοχή των τουρκικών στόχων και επιδιώξεων ή την προώθηση λύσης έκτρωμα, αμφιβόλου βιωσιμότητας, που όμοια της δεν υπήρξε πουθενά.
Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο, riknews.com.cy
 20/9/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin