Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η Κομισιόν πιέζει τις χώρες προέλευσης μεταναστών

χώρες προέλευσης μεταναστών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει τις εκδόσεις βίζας σηκώνοντας τον πήχη των προϋποθέσεων, για χώρες όπως το Μπαγκλαντές, που καθυστερούν να δεχθούν πίσω πολίτες τους χωρίς δικαίωμα ασύλου στην Ε.Ε, γράφει η «Welt am Sonntag».


H Κομισιόν είναι αποφασισμένη να εντείνει τις πιέσεις σε χώρες προέλευσης μεταναστών, που καθυστερούν ή αρνούνται να δεχθούν την επιστροφή πολιτών τους, οι οποίοι έφθασαν παράτυπα στην Ε.Ε. και δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt Am Sonntag, σύμφωνα με το οποίο το Μπαγκλαντές είναι η πρώτη χώρα για την οποία η Κομισιόν περιόρισε με επιτυχία τις εκδόσεις βίζας σηκώνοντας τον πήχη των προϋποθέσεων. Από ότι όλα δείχνουν η Ντάκα δεν τηρεί την σχετική συμφωνία με την ΕΕ να δέχεται πίσω πολίτες και έτσι η Κομισιόν χρησιμοποιεί τον μοχλό της έκδοσης βίζας στους πολίτες του Μπαγκλαντές που επιθυμούν να εισέλθουν στην ΕΕ. Ας σημειωθεί ότι η πλειονότητα των μεταναστών που πέρασε την περασμένη άνοιξη στην Ιταλία μέσω Λιβύης προέρχονταν από το Μπαγκλαντές.

Τα αντίμετρα που εφαρμόζει η Ε.Ε. χαιρέτισε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δηλώνοντας στην κυριακάτικη Welt ότι οι περιορισμοί στην έκδοση βίζας πλήττουν πρωτίστως εκείνους που ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή των μεταναστών, δηλαδή τους κατόχους υπηρεσιακών και διπλωματικών διαβατηρίων του Μπαγκλαντές. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε μάλιστα στην εφημερίδα ότι «όταν παρά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, μια τρίτη χώρα καθυστερεί συστηματικά την επιστροφή πολιτών της είναι απολύτως λογικό να υπάρξουν περιορισμοί στη χορήγηση άδειας εισόδου στην ΕΕ για τους πολίτες της εν λόγω χώρας».


  • «Ιδιαίτερα επίπονες οι επιστροφές σε αφρικανικές χώρες»


Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν δήλωσε στην Welt am Sonntag ότι οι επαναπροωθήσεις μεταναστών «κυρίως σε αφρικανικές χώρες είναι ιδιαίτερα επίπονες. Σε περίπτωση όμως που γίνει δυσκολότερο για τις ελίτ των χωρών αυτών να ταξιδέψουν στην Ευρώπη θα υπάρξει μεγαλύτερη προθυμία για συνεργασία στην επιστροφή υπηκόων τους», εκτιμά ο βαυαρός πολιτικός.

Από την πλευρά της πάντως η πρόεδρος του κόμματος «Η Αριστερά» Κάτγια Κίπλινγκ επέκρινε την τακτική της Ε.Ε. τονίζοντας στην γερμανική εφημερίδα πως «οι περιορισμοί στην έκδοση βίζας πλήττουν εν τέλει τους λάθους ανθρώπους, όπως τουρίστες, φοιτητές ή ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν στην Ευρώπη». Η κ. Κίπλινγκ κατηγόρησε μάλιστα τις Βρυξέλλες ότι υιοθετούν αμφιλεγόμενες πρακτικές τύπου Ντόναλτ Τραμπ και ζητούν ευθύνες από τους πολίτες για την πολιτική των κυβερνήσεών τους».
Πηγή: Deutsche Welle, zougla.gr
 30/10/17Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin