Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Μείνατε στο ευρώ επειδή ο Τσίπρας άλλαξε την πολιτική του : Wolfgang Schäuble

ο Τσίπρας άλλαξε την πολιτική του
Αρνήθηκε ότι πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του 2015, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι εκείνη την περίοδο η «μεγάλη πλειονότητα» των υπουργών Οικονομικών, «ουσιαστικά όλοι», πίστευαν πως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει προσωρινά από την ευρωζώνη με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο γερμανός πολιτικός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έμεινε τελικά στη νομισματική ένωση διότι η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές για να επικυρωθεί η στροφή στην πολιτική της.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν βλέπει πλέον κανένα λόγο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αποσαφηνίζοντας πως «ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται».

Επανέλαβε την ευχή που είχε διατυπώσει στον Αλέξη Τσίπρα, να ηττηθεί στις εκλογές που, τελικά, τον ανέδειξαν στην εξουσία διότι οι υποσχέσεις που έδινε για άνευ όρων παραμονή στην ευρωζώνη δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν πραγματικότητα.

«Και ο Σαμαράς είχε ζητήσει διάλειμμα από τις μεταρρυθμίσεις»

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι το 2014 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του αποκάλυψε πως σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης».

«Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Προσέθεσε μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο, μολονότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει διάλειμμα από τις μεταρρυθμίσεις διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής λόγω της αδυναμίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
  [in.gr]
 25/10/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin