Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Ενδεχόμενος πόλεμος Ιράν - Σ. Αραβίας θα στείλει το πετρέλαιο στα 300 δολ. το βαρέλι

Ενδεχόμενος πόλεμος Ιράν - Σ. Αραβίας
Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης Ιράν- Σαουδικής Αραβίας, άμεσο επακόλουθο θα είναι να εκτοξευθεί η τιμή του μαύρου χρυσού στις διεθνείς πετρελαιαγορές με δυσμενέστατα επακόλουθα για την παγκόσμια οικονομία.


Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα Μέσης Ανατολής υποστηρίζουν πως αν συμβεί παρόμοια σύγκρουση, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί και 500%.

«Στην περίπτωση που σημειωθεί επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν και της Σ. Αραβίας, αμέσως η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευθεί στα 300$ το βαρέλι» υποστηρίζει ο Ivan Karyakin, επενδυτικός αναλυτής στο «Global FX», επισημαίνοντας ότι στην περιοχή παράγεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, αν ληφθεί υπόψιν ότι βρίσκονται χώρες όπως το Ιράν, η Σ. Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ το Ομάν και το Κατάρ, με συνολική παραγωγή 28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα- σχεδόν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

«Ενδεχόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους εισαγωγείς και οι αγορές θα χάσουν αμέσως το 20% των παγκόσμιων εφοδίων», υποστηρίζει ο Ivan Kapustiansky, αναλυτής στην «Forex Optimum». «Και αυτό ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ, όσο την Κίνα την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη».

Υπάρχουν όμως οι αναλυτές που επιμένουν ότι «ο πόλεμος ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη δεν θα γίνει «επειδή δεν είναι στο συμφέρον της Κίνας και της Ρωσίας».
 zougla.gr
 18/11/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin