Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ανταγωνιστικά σχέδια από ΗΠΑ και Ρωσία για τα όπλα στη Συρία

SARIN TUBE
Δύο ανταγωνιστικά σχέδια απόφασης, το ένα ρωσικό, το άλλο αμερικανικό, διανεμήθηκαν στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της συζήτησης για την εντολή της αποστολής έρευνας για τα χημικά όπλα στη Συρία, με το διακύβευμα πλέον να είναι εάν το έργο της αποστολής αυτής στη χώρα θα συνεχιστεί ή θα τερματιστεί.

Η ένταση ανεβαίνει μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων όσον αφορά την ανανέωση της εντολής της αποστολής των ερευνητών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), η ισχύς της οποίας εκπνέει τη 16η Νοεμβρίου. Η έκθεση της αποστολής για την επίθεση της 4ης Απριλίου με αέριο σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν (πάνω από 80 νεκροί), που ελεγχόταν από αντάρτες και τζιχαντιστές, η οποία επιδόθηκε στο ΣΑ πριν από μία εβδομάδα, ήταν αυτή που έβαλε τη φωτιά στο μπαρούτι.

Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που κατήγγελλε η Δύση για καιρό, ότι δηλαδή η Δαμασκός ευθυνόταν για την επίθεση, που φέρεται να έγινε με στρατιωτικό αεροσκάφος. Το περιεχόμενό της προκάλεσε την οργή της Ρωσίας, που αντιθέτως θεωρεί ότι το σαρίν που βρέθηκε στο Χαν Σεϊχούν ερρίφθη με οβίδα, από το έδαφος, όχι κατά τη διάρκεια μιας συριακής αεροπορικής επιδρομής.

Την Πέμπτη η Ρωσία διένειμε στα κράτη μέλη του ΣΑ ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει ότι η διεθνής αποστολή θα συνεχίσει το έργο της για έξι μήνες, ως τη 16η Μαΐου 2018, αλλά υπό τον όρο ότι η έκθεση για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν θα αναθεωρηθεί και η σύνθεση των ομάδων της, που η Μόσχα θεωρεί πως δεν επιδεικνύουν αντικειμενικότητα, θα αναθεωρηθεί.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι θα εκφραστεί «η λύπη» του ΣΑ διότι οι ερευνητές «δεν πήγαν στο Χαν Σεϊχούν, ούτε συνέλεξαν δείγματα στη βάση αλ Σαϊράτ», από όπου κατήγγειλαν ότι απογειώθηκε το αεροσκάφος που έκανε την επιδρομή στο Χαν Σεϊχούν την 4η Απριλίου. Σε αντίποινα, η βάση αυτή βομβαρδίστηκε από τις ΗΠΑ.


  • Το ρωσικό σχέδιο απόφασης καλεί ταυτόχρονα τον Κοινό Μηχανισμό Έρευνας (JIM) να «στείλει μια ομάδα ερευνητών το ταχύτερο στο Χαν Σεϊχούν» και «μια νέα ομάδα στη βάση αλ Σαϊράτ για να συλλέξει δείγματα». Προβλέπει επίσης να παγώσει η δημοσιοποίηση «των συμπερασμάτων» του JIM όσον αφορά την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν.


Εντελώς αντίθετο στη ρωσική προσέγγιση, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, το οποίο διανεμήθηκε και αυτό χθες στα κράτη μέλη του ΣΑ, προβλέπει την ανανέωση της εντολής του JIM για δύο χρόνια. Υπογραμμίζει τη «βαθιά ανησυχία» του ΣΑ για την έκθεση σχετική με την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν, που επιρρίπτει την ευθύνη στη Δαμασκό. Εκφράζει την «υποστήριξη» του Συμβουλίου Ασφαλείας στους ερευνητές και απαιτεί από όλα τα εμπόλεμα μέρη να διευκολύνουν το έργο τους.

Το αμερικανικό κείμενο ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη μέτρων βάσει του Κεφαλαίου 7 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας.
 zougla.gr
 3/11/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin