Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Τριπλό σημείο επαφής: Ο αγωγός East Med ως χρονοστρατηγικός δεσμός

Ο αγωγός East Med ως χρονοστρατηγικός δεσμός
Με τις υπογραφές των τεσσάρων κρατών δηλαδή της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ο αγωγός φυσικού αερίου East Med αποκτά μια ενισχυμένη πραγματικότητα και δεν είναι πλέον μόνο ένα ενεργειακό σενάριο.

Βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον θεωρούσε ήδη ως πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος παρόλο που πολλοί δεν το ήξεραν ή δεν έδιναν σημασία. Όμως αυτή η λεπτομέρεια όπως έλεγαν μερικοί ειδικοί που συναντήσαμε, έκανε τη μεγάλη διαφορά διότι δημιούργησε το πεδίο δράσης για τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο αγωγός East Med θα λειτουργήσει καταλυτικά και για τη συμφωνία του τριπλού σημείου επαφής αφού η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσουν το πλαίσιο μέσω των τριών οριοθετήσεων ακριβώς όπως το προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έτσι ο αγωγός δεν είναι μόνο ένα μεταφορικό μέσον αλλά κι ένα στρατηγικό εργαλείο που διαμορφώνει γεωπολιτικά τη σχέση των 4 κρατών της υπογραφής και των 3 της οριοθέτησης. Είναι ένα επιπλέον μάθημα για όσους πιστεύουν ότι τα ενεργειακά δεν κυριαρχούν στις πολιτικές αποφάσεις κι ότι διαμορφώνουν την οικονομία.

Έτσι ο αγωγός East Med με αυτές τις υπογραφές αποτελεί πλέον ένα στρατηγικό μείγμα ενέργειας που επηρεάζει τη σύνθεση της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι το κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης αφού είναι πραγματικός δεσμός με την έννοια της Χρονοστρατηγικός.
 [ lygeros.org - OPUS]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin