Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Κύπρος : Σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια για την ΑΟΖ

Σε εξέλιξη η διπλωματική προσπάθεια για την ΑΟΖ
Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες σε σχέση με το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, μετά την παρεμπόδιση της πορείας του πλοίου-γεωτρύπανου της ΕΝΙ να φτάσει στον στόχο «Σουπιά».


Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην περιοχή αναμένεται επίσης να τεθεί την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες σε εξέλιξη και να αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους (navtex), με την οποία δεσμεύονται το απόγευμα της Πέμπτης περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για αίτημα από την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και την Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κυπριακή Δημοκρατία για διενέργεια ασκήσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι οι navtex αφορούν δύο περιοχές βόρεια και νότια του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ, και όχι περιοχή εντός του τεμαχίου 3, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

«Σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία, έχουν υποβάλει αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία ως την αρμόδια αρχή για να δεσμεύσει περιοχές. Πρόκειται για συνήθη διαδικασία», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το θέμα των κινήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, με την παρεμπόδιση του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000, θα τεθεί επίσης το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την κ. Σπέχαρ.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κατά την αυριανή συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ τις εξελίξεις στην περιοχή, με τον κ. Χριστοδουλίδη να επισημαίνει ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι βοηθητικές στην προσπάθεια δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Είπε τέλος ότι κατά τη συνάντηση με τη Σπέχαρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κάνει επίσης αναφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπει μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, που πρέπει να στηρίζεται και ποια πρέπει είναι τα δεδομένα έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.
 ΚΥΠΕ, riknews.com.cy
 14/2/18
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 σχόλιο:

  1. ΑΟΖ και NAVTEX - Ν. Λυγερός

    Όσοι δεν διαβάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η έννοια της ΑΟΖ λειτουργεί πάνω στα Διεθνή Χωρικά Ύδατα κι ότι δεν προβλέπεται να εμποδίζει την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τη στιγμή που αυτές δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Αν κάποιος δηλώσει από πριν μια NAVTEX έχει δικαίωμα να βρίσκεται στην περιοχή και να παρεμποδίζει οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί για να κάνει ακόμα και γεωτρήσεις. Είναι εντελώς νόμιμο το όλο πλαίσιο. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια γεώτρηση πρέπει να βγάλει μια NAVTEX για να μην έχει δικαίωμα κανένας άλλος να μπει στην περιοχή του γεωτρύπανου. Έτσι ακολουθεί ο καθένας την κλασική διαδικασία των εκδόσεων των ΑΟΖ. Στην προκειμένη περίπτωση πολλοί φωνάζουν χωρίς να ξέρουν, άλλοι προσποιούνται ότι κάνουν κάτι, κι άλλοι κατηγορούν άλλους ότι δεν κάνουν τίποτα. Στην πραγματικότητα το μόνο που είναι σημαντικό είναι να βάλουμε άλλη NAVTEX για τη γεώτρηση χωρίς να καθυστερούμε για το όλο θέμα της Σουπιάς.
    OPUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin