Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Τουρκικός παραλογισμός και Κυπριακή ΑΟΖ

Κυπριακή ΑΟΖ
Η Κύπρος έχει υπογράψει συμβόλαια με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11 και 12 και η Τουρκία ακόμα αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει.


Η Κύπρος έχει οργανώσει γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα 6, 9, 11 και 12 και η Τουρκία θεωρεί ακόμα ότι κάτι γίνεται βγάζοντας NAVTEX για εντυπώσεις. Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε πως από την μια πλευρά έχουμε τη δυναμική της κυπριακής ΑΟΖ και από την άλλη τους λεονταρισμούς του τουρκικού παραλογισμού.

 Έχουμε ακούσει και για το τουρκικό γεωτρύπανο, αλλά το μόνο που έχει πραγματική σημασία είναι τι κάνουν η Eni, η Κogas , η Total, η Exxon Mobil, η Qatar Retroleum, η Noble, η Delek, η Avner, η British Group.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν μπορεί απλώς να πει ότι διαχειρίζεται ένα τοπικό θέμα, όπως έκανε παλιά, διότι με τόσους πολλούς παίκτες στην περιοχή, δεν υπάρχει πια τίποτα το τοπικό. Επιπλέον τα 13 θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου είναι αναγνωρισμένα από την Αίγυπτο, από το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Αυτή η αναγνώριση ισχύει βέβαια και για τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν αλλάζουν απολύτως τίποτα και δηλώνουν επί της ουσίας ότι είναι αναρμόδια να χειριστεί τέτοια θέματα όσο και να το θέλει.

 Και επειδή έχει χάσει παντελώς την αξιοπιστία της τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για το ΝΑΤΟ, με τα προβλήματα που έχει με τους Κούρδους, δεν έχει πουθενά να πατήσει σταθερά για να επιβάλλει κάποια στρατηγική. Συνεπώς εγκλωβίζεται σε κινήσεις εντυπώσεων, δίχως βάθος ούτε στρατηγικό ούτε πολιτικό.
 Ν. Λυγερός - OPUS
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin