Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Γαλλία: Ο ΥΠΕΞ απέφυγε να απαντήσει για τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ

πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση όταν ερωτήθηκε εάν και κατά πόσον το Παρίσι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναστείλει, ή ακόμη και να τερματίσει, τις πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επειδή χρησιμοποιούνται στην Υεμένη, αντιτείνοντας ότι το Ιράν έχει επίσης παραδώσει «πολλά» όπλα και πυρομαχικά στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.


Το σαουδαραβικό βασίλειο ηγείται της στρατιωτικής συμμαχίας που συγκροτήθηκε το 2015 κι επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον του φιλοϊρανικού κινήματος των σιιτών ανταρτών Χούθι, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του βορρά και την πρωτεύουσα Σαναά. Στην τελευταία φάση του πολέμου, που διαρκεί από τον Μάρτιο του 2015, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, και πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επικρίνεται έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υποστήριξη που προσφέρει στις ενέργειες του βασιλείου και επειδή τα όπλα που έχει πουλήσει στο Ριάντ πιθανόν χρησιμοποιούνται στη δράση των ένοπλων δυνάμεών της στην Υεμένη.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα γιατί η Γαλλία συνεχίζει να πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ στην τρέχουσα συγκυρία, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν απέφυγε να δώσει απάντηση και προτίμησε να τονίσει πως η προτεραιότητα γι' αυτόν είναι να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στην Υεμένη.

«Με ανησυχεί αληθινά η κατάσταση στην Υεμένη», είπε ο Λεντριάν ενώπιον της επιτροπής διεθνών σχέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου. Στη χώρα αυτή «εκτυλίσσεται ένας παράλογος πόλεμος. Είναι αλήθεια ότι (χρησιμοποιούνται) σαουδαραβικά όπλα, αλλά θα το πιστεύατε ότι υπάρχουν επίσης εκεί και ιρανικά όπλα, πάρα πολλά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
 zougla.gr
 7/3/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin