Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Οι καταδίκες της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μόνο στα λόγια - Δεν συνοδεύονται από μέτρα

Οι καταδίκες της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μόνο στα λόγια
Γραπτή ερώτηση για την κυπριακή ΑΟΖ κατέθεσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ζητώντας να μάθει αν η ΕΕ έχει λάβει προληπτικά μέτρα, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της για τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.


Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, μιλώντας στην AFET, ενημέρωσε για όλες τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ.Νικολάου μαζί με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αρμόδια για τα θέματα της Τουρκίας, Αντζελίνα Έιχορστ, αναφέρθηκαν στις δηλώσεις υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώνεται μέσα από την έκθεση για την Τουρκία, καθώς και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Σοφία Σακοράφα, στο κείμενο που κατέθεσε, επισημαίνει πως παρότι οι τουρκικές προκλήσεις καταδικάστηκαν από την Ε.Ε., δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση επανάληψης της τουρκικής προκλητικής πρακτικής στο Αιγαίο. Για τον λόγο αυτό ρωτά την Επιτροπή σε ποιες προληπτικές ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και το αναγνωρισμένο δικαίωμα του Κυπριακού λαού να εκμεταλλεύεται τον ενεργειακό του πλούτο.

Ρωτά επίσης, εάν έχει προειδοποιήσει εγκαίρως ότι σκοπεύει να προβεί σε συγκεκριμένες κυρώσεις εναντίον των εταιρειών και των προσώπων που θα εμπλακούν σε τυχόν τουρκική γεώτρηση, η οποία θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και την Κυπριακή ΑΟΖ.
    zougla.gr
 24/4/18
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin