Σάββατο, 5 Μαΐου 2018

Ζημιές €15,5 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ

Η συνολική ζημιά που προκύπτει στα κεφάλαια των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας ανέρχεται στα περίπου 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020 ή 9 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με το δυσμενές οικονομικό σενάριο των τεστ αντοχής (stress test) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σάββατο.


Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της Alpha Bank θα μειωθεί κατά 8,56 ποσοστιαίες μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 9,69% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του τεστ. Για την Eurobank θα μειωθεί κατά 8,68 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,75%, για την Εθνική Τράπεζα θα μειωθεί κατά 9,56% ποσοστιαίες μονάδες στο 6,92% και για την Πειραιώς κατά 8,95 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,90%.

Ένα ευρύτερο τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος, αλλά η ΕΚΤ αποφάσισε να προωθήσει τα τεστ για την Ελλάδα, καθώς η χώρα πρόκειται να εξέλθει από το τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης ύψους €86 δισ. το καλοκαίρι.

Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα κάποια κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι χρειάζεται να γίνουν πιο γρήγορα τα τεστ αντοχής, ώστε σε περίπτωση που αποκαλυφθεί κεφαλαιακή έλλειψη, η Ελλάδα να έχει ακόμα το χρόνο να ολοκληρώσει οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση πριν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο.
Πηγή: ΚΥΠΕ, riknews
 5/5/18
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin