Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Υεμένη: Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα των ΗΑΕ να βοηθήσουν την επιχείρηση στη Χοντάιντα

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα των ΗΑΕ να βοηθήσουν την επιχείρηση στη Χοντάιντα
Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συνδράμουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με επιχειρήσεις ναρκαλιείας, συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στο πλαίσιο της επίθεσης προκειμένου να καταληφθεί η πόλη Χοντάιντα και το λιμάνι της, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΑΕ την Πέμπτη.


Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε πάντως ότι η Γαλλία συμφώνησε να προσφέρει υποστήριξη, διεξάγοντας επιχειρήσεις ναρκαλιείας στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης ευρείας κλίμακας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι σιίτες αντάρτες Χούθι έχουν ναρκοθετήσει το λιμάνι, το σημαντικότερο της Υεμένης.

Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκόπησαν θέσεις των Χούθι στη Χοντάιντα την Τετάρτη και την Πέμπτη καθώς φιλοκυβερνητικά και ξένα στρατεύματα εξαπέλυαν την επίθεση, στη σημαντικότερη μάχη από την εμπλοκή της συμμαχίας στον πόλεμο στην Υεμένη πριν από τρία χρόνια.

Η επίθεση στη Χοντάιντα εγείρει ανησυχίες για την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, που χαρακτηρίζεται η χειρότερη στον κόσμο.

Δυτικά κράτη στηρίζουν αφανώς τη συμμαχία αραβικών κρατών, ωστόσο τα περισσότερα απέφυγαν την άμεση εμπλοκή στη σύρραξη στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία πωλούν όπλα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στις χώρες της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ.
  zougla.gr
 15/6/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin